Vrävarna

Vrävarna är ett svenskt könsrockband från Borås som grundades 1984. Återkommande tema i deras musik är vröv, kuk, djursex och bögskämt. Bandets två första album släpptes endast på kassett men de har senare släppt sex stycken album på CD-skiva.

Bakgrund och fakta om Vrävarna

Vrävarna var till en början ett punkband, men spelar idag även hårdrock, ballader och trallig vrövrock som de själva kallar sin musik. Bandet har aldrig tagit ut mer av reseersättning i gage för sina spelningar då de hävdar att de spelar för att de tycker det är kul, inte för pengar. Det har såklart också lett till att bandet har haft dålig ekonomi.

Bandet grundades 1984 av fyra killar från Borås som kallade sig för Ruben, Djuret, Haren och Dan.

Nuvarande medlemmar i Vrävarna är:

  • Mikael ”Ruben” Rydberg – sång
  • Thomas ”Djuret” Sjölander – trummor
  • Martin Johansson – basgitarr
  • Mattias Hager – gitarr
  • Andreas Strandh – gitarr

Vrävarnas musik och dess innehåll

Innehållet i Vrävarnas musik har varit väldigt omtalat och bandet har flertalet gånger blivit kallade för homofober på grund av de återkommande bögskämten. Vrävarna själva säger dock att det finns inget bakomliggande budskap med deras texter utan allting handlar endast om underhållning. De påpekar också att allt de sjunger om finns faktiskt på riktigt, det är inget de själva har hittat på.

Utgivna album med Vrävarna

Sina två första album släppte Vrävarna endast på kassett, eftersom de inte hade råd att göra en vinylskiva. Debutalbumet hette Vröv och släpptes 1988 och uppföljaren hette Bögen är lös och släpptes 1989. De första pressningarna gav Vrävarna ut på egen hand, men pressning nummer två gavs ut av skivbolaget Delirium Tremens.

1992 gav Vrävarna ut ett album på vinylskiva som fick namnet Runka med kondom. Låten med samma namn kom att bli deras mest kända låt och hamnade på topp 10-listan över mest sålda singlar i Sjuhäradsbygden. Radio Sjuhärad spelade då låten på radio, vilket blev den första och den enda, åtminstone kända, gången bandet spelades på radio.

1995 gav bandet ut sitt första fullängdsalbum, genom skivbolaget Äggtapes. Albumet kallades för Animalsexuell och blev det sista albumet bandet släppte tillsammans. När bandet upplöstes efter Animalsexuell gick några av bandmedlemmarna samman och släppte ytterligare tre album.

Spelar Vrävarna live idag?

26 år sedan Vrävarna grundades genomför de fortfarande livespelningar. Bandet har sin trogna publik som har följt med dem genom åren, samtidigt som fan-skaran både har bytts ut och växt. Bandet gör både mindre och större spelningar, även om arenor som Ullevi inte är något för dem. De har gjort flera spelningar på olika rock- och krogbåtar.

Vrävarna genomförde spelningar under 2019 och hade en spelning inbokad i februari 2020 i Göteborg, men som alla vet satte en pandemi stopp för fler spelningar under 2020.

Roliga kuriosa om Vrävarna

1995 toppade Värvarna Tom Hjeltes utelista i Aftonbladet. Bandet fick då erbjudande om att spela live i TV3s program Aschberg direkt, men tackade nej.

Bandet har gjort många spelningar genom åren men aldrig varit på en turné.

Gillar du Vrävarna rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om det svenska humoristiska rockbandet Black Ingvars.

 

 

 

 

500 ord