Black Ingvars

Black Ingvars är ett svenskt humoristiskt hårdrocksband som har gjort sig kända genom att göra hårdrockcovers på låtar från andra genres. Bandet grundades 1995 och är aktiva än idag.

Fakta om Black Ingvars

Black Ingvars grundades i Göteborg 1995 och är kända för att göra så kallade mash-ups av kända svenska låtar som de mixar med klassiska hårdrockslåtar. De har gjort covers på allt från barnvisor till dansbandslåtar och julmusik.

Black Ingvars består av består av:

  • Anders Möller – sång och gitarr
  • Magnus Tengby – sång och gitarr
  • Leif Larsson – basgitarr
  • Niels ”Nisse” Nordin – trummor

Tidigare medlemmar var också Dan Helgesen på piano samt Henrik Ohlin på basgitarr.

Black Ingvars debut

Deras första skiva fick namnet Earcandy Six och innehåller hårdrockversioner av bland annat Två mörka ögon, Eloise och Tiotusen röda rosor. Albumet nådde plats nummer fem på den svenska listan Swedishcharts.

När Earcandy Six släpptes var bandet ute på en 320 dagar lång turné där många publikrekord slogs. Black Ingvars musik var en helt ny genre och kvällspressen talade hett om bandet. En del tyckte musiken var en skam för rockvärlden medan en del tyckte att det var ett genialiskt drag för att öppna upp ögonen för rock för fler personer.

Album med Black Ingvars

Debutplattan Earcandy Six blev en riktig hit och Black Ingvars fick press på sig att skapa en uppföljare som var minst lika bra. Den nya plattan, som släpptes senare under 1995 fick namnet Earcandy Five och även den blev en hit.

1997 började bandet att blanda barnlåtar med tung hårdrock, den musik som sedan kom att bli deras signum. Detta blev en hit och bandet spelade in 14 musikvideos som sändes varje morgon i Nyhetsmorgon på TV4. De sångerna blev också till ett album vid namn Sjung och var glad med Black Ingvars, som kanske är deras mest kända album.

Mellan 2011 och 2016 släppte bandet tre stycken singlar, bland annat en cover på A-has låt Take on me och Niklas Strömstedts kända låt Om.

Black Ingvars vilda turnéliv

Black Ingvars har varit ute på många och långa turnéer, och åren mellan 1998 och 2000 var i princip en enda lång turné. De genomförde hundratals spelningar och nästan alla spelningar var utsålda.

Efter många nätter på hotellrum, många mil i turnébuss och många timmar spenderade med varandra bestämde sig Black Ingvar 2001 att ta en välförtjänt paus. Pausen varade fram till 2008 när bandet valde att ta upp sin musikkarriär igen.

Bandet gjorde många livespelningar runt om i Sverige både under 2019 och början av 2020. Som alla vet kom sedan coronapandemin i vägen och satte stopp för alla spelningar. Black Ingvars planerar dock att fortsätta göra livespelningar i framtiden, när det återigen blir möjligt.

Melodifestivalen och Dansbandskampen

1998 var Black Ingvars med i Melodifestivalen med låten Cherie och kom på en 5:e plats. Bandets medverkan blev väldigt omtalat både hemma i stugorna och i kvällstidningarna och det talades både om succé och om skandal. Trots att bandet spelar hårdrock ställde de upp i Dansbandskampen 2009.

Gillar du hårdrocksband som sjunger på svenska rekommenderar vi att du läser vår artikel om könsrockbandet Vrävarna från Borås.