Sveriges 5 kändaste rockband

Sverige är en stor musikproducent och rockmusiken har under många årtionden varit väldigt stor. Det finns många svenska rockband som har gjort stor internationell karriär, men även en del som valt att stanna i Sverige och göra musik på svenska.

Lista med fem svenska rockband med stor framgång:

  • Roxette
  • Kent
  • Europe
  • The Ark
  • Entombed

Roxette

Roxette är ett av de svenska rockbanden som har slagit allra störst internationellt. Roxette var egentligen en duo och bildades 1986. Bandet bestod av Per Gessle, som även är känd från Gyllene Tider, och Marie Fredriksson. Bandet var aktiva till 2016 med uppehåll under ett antal år när Marie Fredriksson var sjuk i hjärntumör.

Till en början fick Roxette inte speciellt mycket uppmärksamhet, och debutalbumet Pearls of Passion fick endast framgång i Sverige. 1989 släppte bandet The Look och deras internationella karriär fick då raketfart. Låten toppade Billboard Hot 100 lista, något som ingen svensk grupp hade gjort sedan ABBA släppte Dancing Queen.

Gruppen har totalt släppt elva stycken album.

Tyvärr avled Marie Fredriksson 2019 av sviterna från sin hjärntumör.

Kent

Kent är Eskilstunabandet som kanske är ett av de mest lyssnade banden i Sverige, i alla fall bland de som sjunger på svenska.

Kent startade 1990 och var aktiva fram till och med 2016, när de gjorde en stor grej av att bandet skulle lägga ner. Bandet har många trogna rockfans i Sverige och många blev oerhört ledsna när bandet tillgängagav att de skulle lägga ner.

Bandet hade under åren sju stycken medlemmar, och frontfiguren var Jocke Berg som var sångare i Kent. De fyra medlemmarna som var med i bandet när de la ner 2016 hade varit med i bandet sedan start.

2002 släppte bandet sitt album Vapen & Ammunition och det var då Kent verkligen slog igenom hos den stora massan. Bandets kanske mest populära låt heter Utan dina andetag och var från början en b-sida till singeln Om du var här. Låten har spelats och spelas fortfarande på många dop och bröllop runt om i Sverige

Europe

För många kanske Europe känns som en ”one hit wonders” efter sin dundersuccé med The Final Countdown. Men faktum är att bandet hade riktigt många hits under 80-talet och tidigt 90-tal. Fler kända låtar från Europe är bland annat Carrie, Prisoners in Paradise och Rock the Night.

Bandet bilades 1972 men det var först 1986 de verkligen slog igenom med The Final Countdown. Bandet var aktiva till 1992 när de valde att ta en paus – ända till 2006. Då började bandet återigen att turnera och släppa ny musik. Bandet gör fortfarande sporadiska spelningar.

Många svenska hårdrocksband influeras av Europe, exempelvis Saffire som också spelar melodiös hårdrock.

Många vill lära sig att spela introt till The Final Countdown på gitarr. Är du nybörjare på gitarr kan du gå en kurs i elgitarr för att lära dig grunderna.

The Ark

Det har ibland tvistats om The Ark är ett rockband eller ett popband men själva anser de sig själv vara ett glamrockband. Bandet bildades i den svenska staden Rottne av Ola Salo som även idag är sångare i bandet.

Det skulle ta lång tid innan bandet fick sitt genombrott och 2010 släppte de skivan We are the Ark som blev listetta i Sverige.

The Ark har precis som Black Ingvars varit med i Melodifestivalen. 2007 vann The Ark hela tävlingen med låten The Worrying Kind.

Entombed

Entombed är kanske inte lika kända för den som inte är en rockälskare som övriga band på listan, men inom rockvärlden är faktiskt Entombed en av Sveriges största band.

Bandet spelar skandinavisk death metal och var pionjärer inom sin genre. Entombed bildades 1989 och har under åren haft många medlemmar. Idag består bandet av Nicke Andersson, Uffe Cederlund och Alex Hellid.

Bandet släppte sitt första riktiga studioalbum 1990 som fick namnet Left Hand Path och har sedan dess släppt åtta studioalbum.

2014 blev Entombed invalda i Swedish Music Hall of Fame, vilket vittnar om deras storhet.