Saffire

Saffire är ett svenskt hårdrocksband från Göteborg. Bandet har med dagens uppsättning av medlemmar spelat ihop sedan 2010. Musiken är old school hårdrock från 70- och 80-talet med en modern twist.

Fakta och historia om Saffire

Tanken på Saffire började egentligen redan 2005 när gitarristen i bandet, Victor började spåna på ett nytt band. 2007 bildades bandet men inte med samma medlemsuppsättning som idag, utan det tog ett antal medlemsbyten. Sedan 2010 har medlemmarna i Saffire varit samma.

Namnet Saffire var aldrig självklart, det var ett förslag från en tidigare sångare i bandet men som ingen egentligen gillade. Men så skulle bandet göra en tidningsintervju och var tvungna att ange ett namn, och Saffire fick det bli.

Medlemmarna i Saffire är:

  • Tobias Jansson – sång
  • Victor Olsson – gitarr
  • Dino Zuzic – keyboard
  • Magnus Carlsson – bas
  • Anton Roos – trummor

Vilken slags musik gör Saffire?

Saffire är ett hårdrocksband och spelar tung och melodisk hårdrock. Soundet är inspirerat av 70- och 80-talets hårdrock men bandet är noga med att poängtera att de inte är ett retroband. De hämtar inspiration från deras influenser men försöker inte på något sätt att likna någon annans musik.

De säger själv att även om det absolut finns igenkänning med klassisk hårdrock i deras musik hämtar de inspiration ifrån alla möjliga olika genrer. Inspirationen kan komma från pop, funk, modern rockmusik eller till och från en film. I allting som framkallar känslor finns inspiration att hämta enligt Saffire.

Studioalbum med Saffire

Saffire har släppt tre stycken fullängdsalbum och lika många singlar. Den första plattan släppte bandet 2013 och fick namnet From Ashes to Fire. 2015 kom deras andra album och det fick namnet For the Greater Good. Det tredje albumet, som är deras senaste album släpptes 2018 och heter Where the Monsters Dwell. Skivan innehåller bland annat Hard to Keep, Hard to Find som också släpptes som singel samma år.

Bandet har släppt två till singlar, den första heter Intermission och släpptes 2016 och den andra heter Second Intermission och släpptes 2019.

Följer du Saffire på deras sociala kanaler, ser du att de för tillfället producerar ny musik och kommer att släppa ett nytt album. Det går till och med att lyssna på små klipp med musik från nya albumet.

Saffire på Youtube

Saffire har en Youtubekanal där de har publicerat fyra stycken musikvideos. Den första musikvideon de la ut på Youtube är en så kallade lyricsvideo av låten The Betrayers Fate. De har också musikvideos med låtarna Dandelion’s Shame, Hard to Keep, Hard to Find och Where the Monsters Dwell. Alla musikvideos är filmade när de uppträder med låten live.

Livespelningar med Saffire

Saffire har genom åren gjort många livespelningar och bokas fortfarande till många spelningar. Självklart har de haft ett längre uppehåll 2020, precis som alla andra musikartister på grund av coronapandemin, men bortsett från det gör bandet livespelningar. Speciellt aktiva är de på rockfestivaler.

Saffire har bland annat spelat på Sweden Rock Festival, som är Sveriges största rockfestival. Spelningen ägde rum 2016.

Gillar du Saffire rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om Ravaged.